Berlijn Schönefeld Airport // vervoer naar centrum, trein of bus, taxi of auto huren

LET OP: SCHONEFELD AIRPORT IS GESLOTEN BIJ DE OPENING VAN VLIEGVELD BRANDENBURG

Berlijn Schönefeld Airport (SXF) is de afgelopen jaren uitgebreid verbouwd en het is de bedoeling dat het de enige luchthaven van Berlijn wordt. De twee kleinere luchthavens in Berlijn, Tempelhof en Tegel, zullen gesloten worden. Vliegveld Berlijn Tempelhof is al in 2008 gesloten.

Vliegveld Schönefeld zal verder gaan onder de naam Hauptstadt-Airport Berlin-Brandenburg International (BBI). De oplevering van dit vliegveld was in oktober 2020.

Openbaar vervoer vanaf de luchthaven

Trein

Vlakbij de terminal ligt het treinstation. De naam van dit station is Berlin-Schönefeld Flughafen. Via een gang van 300 meter loop je zo van Terminal A naar het treinstation. Daarnaast rijdt er ook regelmatig een shuttlebus. Twee keer per uur vertrekt er een trein naar het Centraal Station en naar het station Zoo. Uiteraard zijn er ook veel intercitytreinen die de luchthaven passeren. Zo kun je vanaf de luchthaven Schönefeld rechtstreeks reizen naar Hamburg, Hannover, Potsdam, Rostock, Dresden, Wenen en München.

Bussen

De afstand van de luchthaven Schönefeld naar het stadscentrum bedraagt 16 kilometer. Er vertrekken diverse bussen naar het centrum vanaf Terminal A.

  • Bus 162 naar S-Bahnstation Adlershof.
  • Bus 163 naar S-Bahnstation Grünau;
  • Bus 172 naar het metrostation Hermannplatz.

Daarnaast is er een JetExpressBus, deze rijdt naar het metrostation Rudow. Als je in de nacht moet reizen kun je dit doen met bus N60 naar Adlershof, of bus N46 naar Kurfürstendamm en Bahnhof Zoo. Wil je in Berlijn reizen met het openbaar vervoer, dan kun je op de luchthaven een BVG Welcome Card kopen. Deze kaart is te verkrijgen naast de informatiebalie bij de krantenkiosk.

Terminals op Schönefeld

De luchthaven bestaat uit vier terminals, te weten terminal A, B, C en D. Terminal A is hiervan de grootste en tevens de belangrijkste. Hiernaast is een afbeelding te zien van terminal A van vliegveld Berlijn Schönefeld. Dat het vliegveld al in 1934 is geopend, is goed te zien. Terminal A is namelijk het originele gebouw. Het is door de jaren heen wel verscheidene keren gerenoveerd.

Ryanair en EasyJet gebruiken vooral terminal A en B. Terminal C wordt nauwelijks gebruikt (alleen charters). Norwegian, Condor, Germania en Eurowings gebruiken terminal D.

Auto huren of taxi op vliegveld Berlijn Schönefeld

Op luchthaven Schönefeld vindt je meerdere autoverhuurbedrijven. Vlakbij de uitgang van Terminal A vindt je onder andere Budget, Avis, Europcar, Sixt en Hertz. Wil je liever voor je reis al een auto huren, zodat deze voor je klaar staat als je arriveert, dan kun je een huurauto boeken bij EasyTerra. Via deze site kun je meerdere aanbieders vergelijken. Wil je liever reizen per taxi? Je bent voor een rit naar het centrum van Berlijn ongeveer 35 tot 40 euro kwijt. Een rit naar het centrum duurt ongeveer 40 minuten. Wil je reizen naar Alexanderplatz, dan duurt de reis ook ongeveer 40 minuten en kost rond de 27 euro. Het is overigens mogelijk om van deur tot deur te reizen als je gebruik maakt de partner van Easyjet, Holiday Taxis.

Parkeren op luchthaven Schönefeld

Zowel kort als lang parkeren in mogelijk op Schönefeld. Kort parkeren doe je vlakbij Terminal B bij parkeergarage P3. Je betaalt hier voor het eerste uur 1 euro 50, voor elk kwartier dat daar op volgt ook 1 euro 50. Lang parkeren doe je bij Parkeergarage P4. Voor de eerste twee uur betaal je 3 euro per uur, daarna 2 euro 50 per uur. Daarnaast zijn er nog een aantal a waar je je auto voor een dag kunt parkeren. De prijzen zijn hier variërend van 19 euro er dag tot 100 euro per twee weken.