Berlijn Tegel Airport // transport vliegveld centrum (bus), taxi, auto huren

LET OP: TEGEL AIRPORT IS GESLOTEN BIJ DE OPENING VAN VLIEGVELD BRANDENBURG

Iets buiten het stadscentrum ligt de grootste luchthaven van Berlijn, vliegveld Tegel (airport code: TXL). Met het openbaar vervoer is het centrum erg goed bereikbaar vanaf de luchthaven. Via pendelbussen, die meerdere keren per uur vertrekken, ben je binnen een mum van tijd in het stadscentrum. Ben je eenmaal in de stad, dan kun je vanaf hier verder reizen met de metro. Deze brengt je naar alle locaties in de stad.

Dagelijks vliegen er meerdere luchtvaartmaatschappijen naar Berlijn. Zo vliegt Easyjet elke dag vanaf Frankfurt, Düsseldorf en Keulen richting Tegel. Ook Eurowings vliegt vanaf Düsseldorf. Lufthansa doet München en Frankfurt vanaf Berlijn Tegel vaak aan. Vanaf Brussel vliegt Brussels Airlines naar Tegel. Vanuit Nederland vliegt KLM vanaf Schiphol naar Tegel en vanaf Rotterdam is dat Transavia.

In 2019 is vliegveld Berlijn Tegel gesloten. Het vliegveld zal dan worden vervangen door Brandenburg Airport.

Openbaar Vervoer vanaf vliegveld Berlijn Tegel

Vanaf de luchthaven Tegel zijn er meerdere opties om naar het centrum van Berlijn te reizen.  Zo kun je reizen met de Bus TXL; met deze bus reis je naar Mitte/ Unter den Linden en deze rit duurt ongeveer 30 minuten en kost je 4 euro 10. Je kunt ook bus X9 of 109 nemen, deze bus reist naar Charlottenburg/ Zoologischer Garten en deze rit duurt ongeveer 30 minuten voor een prijs van 2 euro. Als laatste mogelijkheid heb je natuurlijk nog de taxi. De prijs is natuurlijk afhankelijk van waar je naartoe wilt, maar zal zo rond de 20 euro liggen. De basisprijs van een taxi in Berlijn is 2 euro 50 en daarnaast betaal je voor elke kilometer 1 euro 50. Met de BVG routeplanner kun je de snelste weg bepalen van A naar B.

Terminals en parkeren op Berlijn Airport Tegel

Berlijn Airport Tegel heeft een zeshoekige terminal, dit is terminal A. Aan terminal A vast zit terminal B. Terminal C zit met een soort luchtbrug vast aan terminal B. Ook terminal E is bereikbaar vanaf B. Ten slotte zit D enkel aan terminal E vast. In het midden van de zeshoekige terminal A-gebouw bevindt zich een garage voor kort parkeren. Je betaalt hiervoor 1 euro voor het eerste kwartier en elk volgend kwartier 2 euro. Je hebt ook garages voor lang parkeren. Dit zijn de parkeergarages P1 en P2. Je betaalt hier voor het eerste uur 4 euro, alle daaropvolgende uren betaal je 2 euro 50. Wil je je auto per week parkeren? Dat is ook mogelijk. Je betaalt dan voor een week 95 euro, voor twee weken 155 euro.

Geschiedenis van het vliegveld

In 1930 werd Tegel officieel geopend door Rudolf Nebel. Voor West Duitsers was Tegel de makkelijkste manier om naar West Berlijn te komen, samen met de luchthaven Tempelhof. Aangezien luchthaven Tempelhof een vrij kleine luchthaven was werd deze al snel te klein voor de vele vluchten naar Berlijn. Vanaf dat moment werd Tegel steeds groter en belangrijker als vliegveld.

In 1948, na de Berliner Blockade, zijn de Duitsers begonnen aan de bouw van een 2400 meter lange start,- en landingsbaan, dit zou de langste van Europa worden. De eerste vliegtuigen landden hier op 5 november 1948, binnen twee maanden was de start,- en landingsbaan gebouwd.